Nem voltam ott, amikor hozták. Későn történt, munkaidő után. Utóbb kiderült, egy férfi állított be vele, a kutyán férfiing, azt mondta, a II. kerületben találta. Másnap reggel beérkezéskor megütötte a fülemet, hogy a gondozók egy kutyát úgy emlegettek, „a kopasz”. Milyen kopasz? Kínai? Doktor úr, maga még csak most jött meg, jöjjön, nézze meg!

Ami először megcsapott, a bűz volt. Tudtam, mi ez, gennyes bőrgyulladás. Volt már ilyennel dolgom sokszor, ám a látvány mégis felkészületlenül ért. Mindig azt hiszem, hogy láttam már mindenfélét, és mindig megkapom a pofont, hogy nem, van bizony rosszabb is.

A kutya viselkedéséről eleinte nem tudtam mást mondani, csak azt, hogy apatikus, közönyös. Nem érdeklődött semmi iránt. Nem érdekelte, hol van, kik veszik körül, mi történik vele, ő egyszerűen csak… volt. Az, hogy „volt”, erős túlzás, hiszen előzetes vizsgálataink alapján komoly gondok voltak vele, amelyeket ha nem oldunk meg, hosszú és lassú leépülés után végül életének végéhez vezetnek.

Sokan azt mondták, ebből már nem lesz kutya sohasem. Amikor feltettem a képét a Facebook-ra, hogy megmutassam, ki jött hozzánk, legalább ötven olyan hozzászólás érkezett, amely azt javasolta, altassuk el, de azonnal. Ám a remény ott pislákolt még bennünk, kiderült ugyanis, a kutyának rejtett heréje van, amelyről ultrahangon azt láttuk, hogy – rendellenes, hasűri helyeződése miatt – daganatosan elváltozott. Ebből fakadóan kan létére női nemi hormon termelése a normális alapszintnél magasabb lehetett. A kutya bal fülén ráadásul régebben kialakult othaematoma (vérömleny) éktelenkedett, amelyet csak műtéttel lehet megoldani. De ennél többet nem tudhattunk meg, mivel komolyabb vizsgálatokra lett volna szükség, amelyet mi nem tudunk finanszírozni. És akkor jöttetek ti – először – a képbe. Pillanatok alatt összegyűjtöttétek azt az összeget, amelyből a kutya rendes kivizsgálását, kezelését finanszírozhattuk. Szó szerint pillanatok alatt. Teljesen el voltam képedve.

Laboratóriumi eredményei egyértelműek és egybehangzóak voltak, a kutya hypothyreoid (pajzsmirigy-alulműködés), ösztrogénszintje magas, de egyéb szervi elváltozások nem észlelhetők. Mindkét betegség okozhat szőrhullást, a pajzsmirigy működésének renyhesége miatt a kutya ellustulhat, közönyössé válhat. Talán ezt láttuk rajta az elején, talán más is okozta a viselkedését, nem tudjuk már meg sohasem.

Ám hiába van rossz állapotban, a kettős műtétet, amely során mindkét heréjét eltávolítjuk és a fülét is rendbe hozzuk, nem halaszthattuk sokáig. Gyorsan sort is kerítettünk rá, a kutya magát az operációt nagyon jól bírta, de ami elénk tárult… rettenetes volt. Kozma doktor rendesen meg is küzdött vele, pedig ő igazán tapasztalt már az ilyen jellegű operációkban, nagyon sokat tanulok én is mellette.

A következő 3 nap az aggódással telt, mert a kutyát rendkívül megviselte a műtét. Se nem evett, se nem ivott, gyakorlatilag haldoklott. Olyan nagyon rosszul nézett ki, hogy sokan a fejüket ingatták, nem lesz ennek jó vége. Kapott egy meleg kabátot Kirától, amit azóta is nagyon szeret.

A Bátor nevet adtátok neki. A kutya magába fordult, szenvedett, de ekkor jött be hozzá Mónika, hogy egy kicsit lelket öntsön belé, ami bizony sikerült is. Bár mi is nagyon szerettük, féltettük és óvtuk, ám ne felejtsük el, minket a műtéttel, a kezelésekkel és a kellemetlen vizsgálatokkal kapcsolt össze, az ő szemében mi azok voltunk, akik csúnya dolgokat csinálnak vele. Ilyenkor rossz nagyon, hogy nem magyarázhatjuk el a betegeknek, hogy mindezt csak őértük csináljuk. Néha rettenetesen sokat számítana, hogy megértsük egymást, megértse az állat, hogy mi és miért történik vele, ez az állatorvoslás egyik legnagyobb nehézsége. Mónika új ember volt számára, akivel 2 csodálatos órát töltött el. S mivel minket is mellette látott, talán ezért is jött rá lassacskán, hogy mi sem akarunk neki rosszat. A kellemetlen dolgoknak egyébként is vége szakadt, most már csak rajta múlt minden.

_IGP2352

Bátor azonnal erőt vett magán, szép lassan elkezdett újból táplálkozni. Innentől nem volt megállás. Napról-napra jobban nézett ki, csak egyetlen gond adódott vele. A korábbi magas ösztrogénszint a csontvelőjét is tönkretette, az orra egy héten át vérzett és műtéti sebe is nagyon lassan gyógyult.

De ennek is vége. Bátor sebe immár nagyon szép, s amiről korábban csak azt hittük, érzéki csalódás, mára tény: a kutya szőre valóban elkezdett visszanőni. Kedve tökéletes. Mindenkinek udvarol, akit csak lát maga körül, más kutyákkal barátságos, bár a domináns egyedeket messziről kiszagolja, megmormogja őket. Eleinte semmit nem mutatott meg személyiségéből, de később csodálatos módon kinyílt, örömmel osztja meg élete perceit velünk, emberekkel. Sokat alszik és pihen, erőt gyűjt, de bizony jelzi, ha itt a séta ideje.

Jól nevelt eb, szobatiszta, határtalan vidámsága veri egy kiskutya huncutságát. Hiába volt brutális módon elhanyagolva, teljes mértékben bízik még az emberekben, és hisz az életben is. Bátor a maga módján mindent, de mindent elkövetett azért, hogy végre valahára boldog lehessen. Sok állat talán már régen feladta volna, de ő, a ti támogatásotok mellett, úgy döntött, igent mond a jövőre. Borzasztó nehéz út állt előtte, de sikerrel vette az akadályokat.

Már csak egy utolsó dolog áll közte és a boldogság között: nincsen neki gazdája. Bátor, a csodálatos lélekerővel megáldott, kitűnő természetű eb immár gazdikereső.

Olyan gazdát keresünk neki, aki amíg kell, ápolni fogja útmutatásunk szerint, s aki élete végéig szeretni fogja. Egészségi állapota miatt eleinte legalább kéthetente vissza kellene járnia kontrollra, hiszen még vérvizsgálatot kell rajta végeznünk, bőre állapotát folyamatosan szemmel kell tartanunk. Mire van szüksége? Meleg helyet kell neki biztosítani, hiszen bunda nélkül felettébb érzékeny a hidegre. 2-3 naponta meg kellene fürdetni egy speciális samponnal, gyógyszereit pontosan be kell adni neki (a májkrémet imádja, azzal át lehet verni :) ), ezen kívül speciális gyógytáppal kell etetni, hizlalni. Bár ezek rettenetesen drágák, mindent biztosítunk gazdája számára, nem jelent anyagi akadályt az ellátása, csak figyelmességet, türelmet kérünk tőle. Sokáig fog tartani, de Bátorral élni öröm lesz, a hihetetlenül jószívű, kedves kutya kárpótolja majd gazdáját minden nehézségért. Ráadásul Kira is a kutya új gazdája mellé állna, bármilyen dologra lenne szüksége, ő is segíteni fog.

Legyen végre az élet kegyes ezzel a meggyötört kutyával! Szeresse őt végre valaki, aki megmutatja Bátornak, megérte mindaz a küzdelem, amin végigment, aki mellett rájöhet, lehet másmilyen is az élet, nemcsak olyan, amilyenben eddig része volt, mert lehet szép, vidám és könnyű. Bátor idős, 8-10 éves eb. Megérdemli a boldogságot. Legyen hát egy jó gazdi az ő idei karácsonyi ajándéka!

2013. december 17-én, kedden délelőtt 11 órára várjuk a jelentkezőket.

Update: örökbefogadták! :) LINK