_IGP2071

Nem szoktam ilyen jellegű segítséget kérni, de most muszáj vagyok kivételt tenni, mert egy apró kiskutyán nem tudunk segíteni.

Sajnos Judy, akinek képét múlt héten közzétettem, nincs jól. Köhögése, hasmenése elmúlt ugyan, ezekből rendre ki tudtuk kezelni, viszont nagyon lassan megjelent nála egy olyan tünet, amely komoly aggodalomra ad okot.

Judynak, ennek a három hónapos keverék kislány kutyának mára már óriási pókhasa van. Vizsgálataink szerint valószínűleg hypoproteinaemia (fehérjevesztés) okozta hasűri folyadékgyülemmel állunk szemben. Ennek a tünetnek az oka többféle lehet. Előfordulhat szívelégtelenség esetén, ám ez ilyen korú kutyánál meglehetősen ritka, és Judy erre utaló más tüneteket nem produkál. Gyanúnk szerint két betegség jöhet szóba, amely okozhat ilyen elváltozást. Az egyik a fehérjevesztéses enteropátia (PLE), illetve a sokféle májbetegség közül a veleszületett portoszisztémás shunt, amelynek lényege, hogy a bélből felszívódó tápanyagok gyakorlatilag kikerülik a májat, így azokat nem tudja a szervezet feldolgozni (műtéti eljárással orvosolható lehet).

A kiskutya hasában már olyannyira nagy a folyadékgyülem, hogy néha már a légzését is akadályozza azáltal, hogy nyomja a rekeszizmát. Ebből következően étvágya is folyamatosan rosszabbodik. Hasüregét időnként megcsapoljuk, hogy minél tovább maradhasson jó állapotban. Ezen kívül speciális kolloidoldatot (HAES-steril) kap infúzióban, vízhajtás mellett. Vidám, valamennyire eleven is még, ám általános kedvének letörése – úgy gondoljuk – csak idő kérdése.

A pontos diagnózis felállítása, ezt követően pedig – eredménytől függetlenül – ellátása nálunk gyakorlatilag lehetetlen, egy jól felszerelt kórház segítsége és egy gondos gazdi ápolása szükséges hozzá.

Nagyon örülnénk, ha valaki/valakik segítsége által ez a védtelen és magányos kiskutya is megkapná az esélyt arra, hogy egészséges kiskutya lehessen, aki boldog életet élve nő fel egy őt nagyon szerető gazdi mellett.

Judy élni akar, de ehhez segítségre volna szüksége…

Update: örökbefogadták! :)