Bevallom, ebben a hőségben nem könnyű leülni a forró fémek elé, az olvadás határán tántorgó billentyűket megragadni, és írni. Az ember minduntalan valami hideg dologról ábrándozik, akkor is, ha van már körülötte olyan, három verzióban is. Remélem, eljön majd a vízálló laptopok ideje, a vízben fetrengve örömmel írnék akár ezer posztot is a vízibolhák szaporodásbiológiájáról.

Rocky se bírja. Nagyon melege van ennek a kutyának, s bár ezt tudjuk, mégis a nap minden percét azzal tölti, hogy ezt bizony tudomásunkra hozza. Nyelve a csánkjáig ér, szája két sarka szinte összeér a tarkóján, szeme a hunyorgástól láthatatlan, körülötte nyáltócsa.

Mivel bőven tíz tucat feletti a kutyák létszáma, az állomány rendszeres és nagyívű sétáltatásáról szó sem lehet. A hely szűkös, és sok kutya “kutyázik”. Magyarul, ezek az állatok nem szereti fajtársaik közelségét, amint lehetőségük nyílik rá, ellenszenvüket és erejüket rögtön éreztetik is a másik kutyával. Emellett, sajnos a járványügyi védekezés egyik bástyája is az állatok mozgásának, mozgatásának mindenkori korlátozása. Rocky-t ennek ellenére minduntalan kinn találom, amikor kedvenc gondozója pihenőidejét tölti. Színe kávébarna, arca mosolygós, szíve hatalmas. Imádja az embereket. Szavát nem hallani, de nagyon szeret sündörögni az emberek lába között, ilyenkor még vigyorog is, mint aki jól tudja, irigylésre méltó helyzetbe került. Akárhányszor megyek el mellette, végigmér, miközben az elmaradhatatlan kaján vigyor ott virít pofáján. Nagyon illedelmes kutya, bármit és mindent megtesz egy jó adag simogatásért, vállon veregetésért. Alkalmi és rövid sétáit nagyon élvezi, nyugodt, felveszi az ember ütemét, nem húz se előre, se hátra. A kutyáról tudom, hogy szintén vehemens előítélettel viseltetik fajtársaival szemben, főleg, ha az ellenfél szintén kan. Ez viszont sok embernél, családnál nem okozna problémát, amennyiben egyedüli állatként van tartva. Sok hasonló kutya kerül ki a telepről, nagy általánosságban szólva, ez nem egy épületes hátrány, az újdonsült gazdák – otthoni életkörülményeik ismeretében – felül tudnak emelkedni ezen.

Rocky-ról, jellemét tekintve, semmilyen rossz dolgot nem tudok mondani, az emberekhez való hozzáállása példás. Mégis, az állat június eleje óta nálunk raboskodik. Nem véletlenül. Nézzék csak a képet, ami a Szolgálat honlapján található róla, itt.

Az állattal akkor ismerkedtem össze, amikor elkezdett köhögni, tüsszögni. Legelső alkalommal, mikor kihozták kenneléből, hogy megvizsgáljam, kitépte magát a gondozó kezéből, és rám ugrott. Kis híján megütött a guta, mert egy orbitális fizikummal rendelkező, hatalmas fejű állatot láttam felém robogni. Óriási szája nyitva, fogai mind egy szálig vakítóan csillogtak. Az állat már rajtam volt, leheletét már a nyakamon éreztem, amikor rájöttem, nincs mitől félnem. Csupán üdvözölt, és a maga komótos módján, bő nyállal nyaldosott, ahol ért. Bár ezek után is tartózkodón, tisztelettudón viseltettem vele szemben, rövid idő alatt minden fenntartásomat leküzdötte. Jó haverok lettünk.

A kutyára vizsgálat után 5 napos antibiotikumos terápia várt, plusz roborálás, köhögéscsillapítás és hörgőtágítás. Magyarul, kellemetlen helyzetek sora, és injekció, injekció, injekció. Ezt mind nagyon jól tűrte, csak annyit kért, hogy a szurkálások alatt is foglalkozzanak vele.

 

Igen, bizonyára Önök is észrevették a hátán éktelenkedő hegeket. Nagyon mély sebekről árulkodnak, amelyeket ki tudja, honnan, mi módon szerzett. Rocky valószínűleg harci kutyának volt tartva, ennek eredményei ezek a csúf hegek. Mivel azonban nagy termetű lett, mozgékonyságban nem vehette fel a versenyt a kisebb, nyúlánkabb, emiatt fürgébb és ügyesebb kutyákkal, rendre alulmaradt a harcokban. Nem vált be, leadták. Ám ez mind feltételezés, bizonyítékunk nincs rá. A lényeg azonban az, hogy a kutya jól van, új, immár becsületesebb gazdáját várja. Fontos tudni, hogy ha az ember a hátán lévő hegek felé nyúl, bizalmatlanul, bizonytalanul figyeli a mozdulatot. Csak azoknak engedi meg, hogy végigsimítsák a hátát, hozzáérjenek a sebhelyekhez, akikben maradéktalanul megbízik.

Rocky külseje félelmetes jellemről, agresszióról és vadságról árulkodik. Ennek ellenére az állat meghazudtol minden előítéletet, semmit nem lehet fellelni benne abból, amit az ember előzetesen várna tőle. Jámbor, jólelkű és nagyon nyugodt állat. Emberszerető, őszintén szólva család mellett is el tudnám képzelni. Egyedül a kutyákat nem szereti, de ez valószínűsíthető előélete alapján talán nem is csoda.

Mit kap leendő gazdája, ha hazaviszi Rockyt? Feltétel nélküli és sziklaszilárd hűséget, emellett barátságot, jókedvet. Nem utolsósorban azt, hogy erőszakot, rablást, embertelenséget kizárólag hírből fog ismerni. Kizárt, hogy bárkinek mersze legyen bármire is, amíg Rocky ott van. :)

A kutya linkje még egyszer, itt.

Egy videó róla: