Talán, ha egy-két üres kennelünk van már csak, de azok is kizárólag 1-2 óra erejéig lakatlanok. A nyár itt van, a hőség kibírhatatlan, sokan nyaralnak, vagy arra készülnek. Elapadt az örökbefogadók csordogáló erecskéje, a leadásra érkezők viszont feltarthatatlanul érkeznek. Folyamatosan. A telep teljesen megtelt, erről minden egyes leadót figyelmeztetünk. Elmondjuk nekik, hogy joguk van a kutyát azonmód leadni, de szembesítjük őket azzal is, ennek lassan következményei lesznek. Hiába, mert nagyon eltökéltek. Ha egy-két hét türelmet kérünk, még ők háborodnak fel.

Következmények. Nem beszélünk a levegőbe, mi, akik itt dolgozunk, tudjuk, hogy a helyzet tarthatatlan, most már muszáj konkrét lépéseket tennünk, egyrészt azért, hogy a törvény által ránk ruházott kötelezettségeket el tudjuk látni, magyarul, minden befogott és leadott állatot el tudjunk helyezni. Másrészt annyi az állat, hogy ez már a munka minőségének rovására megy. A gondozók képtelenek az állatokkal megfelelő színvonalon foglalkozni, az alapvető ellátáson és a hőség elleni küzdelem mellett szeretnének a vadabb, félősebb egyedekkel összebarátkozni, hátha megszelídülnek, de erre már nincsen kapacitásuk. A telep működésének lényege és legszigorúbb alapja az állatok elhelyezésére való mindenkori képesség. Ennek nem sokáig tudunk eleget tenni. Most számoltam össze, 94 férőhelyen 154 kutyát tartunk, nem említve a macskákat és a megfigyelés alatt álló állatokat. 63%-kal több állatunk van, mint elvileg lehetséges lenne.

Összeírtam az örökbefogadásra leginkább esélytelen állatok listáját, ez 17 kutyát tartalmaz. Amikor épp nem volt teendőm, fogtam a fényképezőgépet, és végigjártam ezeket a kutyákat. Megpróbáltam olyan képeket készíteni, amelyek jobban tükrözik, átadják az állatok személyiségét. Nem minden esetben sikerült, de igyekeztem (ha valaki az állat egészéről készült képre kíváncsi, alább, az állatok leírásánál, a kennelszám az adatlaphoz vezető link is egyben). Fel szeretném hívni az emberek figyelmét, amennyiben altatásra szorulunk, hogy helyet tudjunk adni egy újonnan érkezőnek, ezek közül a kutyák közül vagyunk kénytelen választani. Hozzátenném, ha a mostani tendencia állandósul, akkor ez az idő közel van. Lehet, hogy holnap, lehet, hogy a hétvégén, illetve egy hét múlva, de több, mint valószínű, hogy sor kerül erre a kényszerű intézkedésre. Kérek mindenkit, terjesszék a hírt, osszák meg ismerőseikkel, hátha van olyan ember, aki beleszeret egyikükbe-másikukba. Ne feledjék, egyikük sem érdemli meg, hogy itt és így fejezze be életét! Azt is hangsúlyoznom kell, a telepről bármely más állat elvitele ezeknek a kutyáknak is több esélyt ad!

Amióta itt vagyok, lassan 3 hónapja, nem altattam egészséges állatot. Csak gyógyíthatatlan betegség és kibírhatatlan szenvedés esetén tettem, amikor orvosilag is indokolt volt. Nagyon szeretném, ha továbbra is elmondhatnám magamról, hogy nem oltottam ki makkegészséges állat életét.

A 17 legesélytelenebb kutya:

71B

71B. Németjuhász jellegű, 7 éves, rajzos kan. Nem sokat tudunk róla, de nagyon csendes, illedelmes kutya. Nem szereti a kutyákat, de ezen kívül nem tudnám elképzelni, hogy bármilyen probléma lenne vele. Nem szoktak megállni mellette, pedig csóválja a farkát, kedveskedik az embereknek. Április óta várja gazdáját, a belső kennelsorban van, vagyis a napot se igazán látja.

71K

71K. 6 év körüli, fekete színű, keverék szuka. A pórázt nagyon nem szereti. Élénk, tele van energiával, és ebben rejlik rossz helyzete is. Az embereket azonmód és erősen megugatja, így a legtöbben visszariadnak tőle. Pedig nem egy agresszív kutya, csak nagy az egója. Sok türelemre van szüksége, nagy helyre, és rendszeres foglalkozásra. Kutyához értő ember mellé való. Szintén április óta van nálunk.

74B

74B. Tigriscsíkos, keverék, 2 éves kan. Kedves kutya, a mancsát nyújtja az embernek. Van egy olyan szokása, hogy játékból finoman odakap az ember kezéhez. Sajnos nincs tisztában azzal, hogy a látogatók, mivel nem ismerik, ettől megijednek. Nem kell félni tőle, rendes kutya! Türelemre, foglalkozásra van szüksége. Meg fogja hálálni!

79B

79B. Keverék, fekete színű, fogai alapján 5 évesre becsült kan, bár pofája alapján sokkal idősebbnek tűnik. Sajnos nem a róla készült kép lett hibás, a szeme tényleg homályos, nem sokat lát. Kedves, tisztelettudó kutya. Gazdájánál soha nem okozna gondot, eléldegél bárhol, csak ne itt legyen… Június 12. óta vihető el, de nem sok esélye van.

117K

117K, Muki. 1 éves, keverék, fekete-cser kan. Leadás oka: más állathoz való viszonya rossz. Egyedüli kutyának ajánlott, ekkor viszont nem okozna problémát. Okos, egyenes jellemű és nyíltszívű kutya. Május eleje óta van nálunk, átesett a kennelköhögésen is. Kezelése során nagy türelmet tanúsított irántunk.

121K

121K. 5 év körüli, keverék és ordas színű kan. Szerintem külleme kifejezetten különleges, szeretem nézegetni ezt az állatot. A baj vele az, hogy a hosszú bezártság pótcselekvéseket hozott elő nála, ennek eredményeként állandóan nyalja és harapja az oldalát. Az adott terület erősen kisebesedett, lekezeltük és megpróbáltuk gallérral megakadályozni a további kártételben, sikertelenül. Ráadásul a gallért is olyan erővel próbálta leszedni magáról, hogy annak a nyoma is megmaradt. Nyakán sikerült a sebét lekezelni, szépen be is gyógyult, de az oldalán lévő sebbel nem tudunk mit kezdeni. Mozgásra, ingerekre és tapasztalt gazdára van szüksége, sürgősen!

122B

122B. Elkezdett köhögni egy kutya, figyelmeztettek a gondozók. Amikor előhozták a kenneléből, hogy megvizsgáljam, a kutya nekemugrott. Azt hittem, a szívem ott helyben áll meg. Elég félelmetes látványt nyújt ez a böhömnagy állat, de kiderült, egyáltalán nincs mitől félnem, csak meg akarta nyalni az arcomat. Nagyon jóindulatú, kedves és jámbor állat! Esetleges gazdájának biztonsága garantált. :) Rocky 4-5 éves kan. Leadott kutya, indoklás nélkül.

136K

136K, Igor. Leadás oka: más kutyákkal verekszik. 7 éves, keverék, ordas-vörös kan. Nagyhangú, sokat és lelkesen ugat. 2 hétig csak a kezelő mögötti “betegszobában” tudtunk helyet biztosítani neki, addig bizony a saját gondolatainkat se hallottuk munka közben, nemhogy egymást. Nem bírja a bezártságot, szenved. Hangjától eltekintve kedves kutya, igaz, nem az a játékos fajta, idős már ő ahhoz.

137B

137B, Fickó. Fekete, 2 éves, keverék kan. Más kutyákkal jó a viszonya. A leadás oka az volt, hogy a görkorcsolyázókat, -deszkázókat és a biciklistákat támadja. Szökős, szófogadatlan kutya. Igaz is, látszik rajta, hogy vehemens, izgága teremtés. Kertes házban, jól körülkerítve ajánlott tartani. Szigorú nevelésre és domináns gazdára van szüksége.

152K

152K, Hektor. 7-8 éves keverék, ordas kan, leadott. Gyerekekkel való viszonya jó, kutyákkal is jól kijön, a macskákat persze utálja. Az emberek nem állnak meg mellette, ő pedig nem produkálja magát. A rács mögül nézelődik, ritkán alkot véleményt, de amikor a többiek már túltárgyaltak egy témát, azt nem tűri, csendre inti őket.

158K

158K. Fekete színű, fehér mellénnyel, keverék, 2 év körüli befogott kan. Ugyanaznap, ápr. 2-án érkeztünk a telepre. :( Jól ismerjük már egymást, kijövünk. Nem látok benne semmilyen rossz tulajdonságot, a körülményekhez képest nyugodt, jószívű kutyának ismertem meg. Rossz helyzete abból a bizonyos hármasszabályból ered: fekete, keverék, kan.

161K

161K, Csoki. 4 éves, keverék, herélt kan. Vörös-maszkos színű, én egy csöpp boxer-angol masztiff jelleget is látok benne. Egyszer már örökbefogadták a kutyát, de erősen védő típus, ezért kezelhetetlennek tartották, visszahozták. Egyébiránt kedves, higgadt, hosszú, folyamatosan lógó nyelvvel. Színe nagyon szép. Lelkes labdajátékos, apporter válna belőle. Gyereket, családot és hangos zsivajt is el tudok körülötte képzelni, aminek szerintem kifejezetten örülne. Csokira a Cerberos Kutyaiskola is felfigyelt, amennyiben valaki örökbefogadná, ingyenes segítséget nyújtanának neki. Link itt.

163K

163K. Németjuhász jellegű, 6 éves, rajzos szuka. Na igen, Ő aztán nehéz természet. Többet van a levegőben, mint a földön, a kutyákat rettenetesen utálja. Amint adódik rá alkalom, ugrik és tép. Tele van energiával és annyira izgága természet, hogy amikor megbetegedett, folyamatos kezelés mellett is nehezen gyógyult ki a kennelköhögésből. Az állandó stressz nem tesz jót az egészségnek, kutyáknál sem. Nagyon sok türelem kell hozzá, szigorú gazda és sok mozgás. Más állatoktól távol tartandó!

166Ka

97B. Keverék, ordasbarna, 2 év körüli kan. Ő az, akivel a legtöbb gondozó próbált meg összebarátkozni. Iszonyat vad volt bekerülése napján, és bár volt idő, amikor úgy látszott, kezd megnyugodni, sajnos azóta mégis újra félős lett. Nagyon régóta itt van. Érdekes, hogy amíg az ember távol van tőle, roppant fenyegetően viselkedik, de amikor az általa ismert gondozó a közelébe ér, viselkedése rögtön megváltozik, kedvessé válik, meghunyászkodik. Szeszélyes. Eddig azonban volt egy társa, nagyon jól kijöttek ketten, támogatást nyújtottak egymás számára. Viszont, épp a mai nap folyamán fogadták örökbe a másik kutyát, így ennek az állatnak az örökbefogadása nagyon sürgős lenne. Rehabilitálni kellene, gondoskodni róla, megnyugtatni. A mai naptól kezdve, egyedül tartva, félő, hogy teljesen és visszafordíthatatlanul megkattan.

167K

167K, Athos. 8 év körüli, német juhász jellegű, rajzos kan. Athos vén, mint maga Európa, fogalmam sincs miért, de megfigyeléses esetként került hozzánk. Amikor lejárt a két hét, nem jöttek érte. Kiraktuk a külső kennelsorba, hadd sütkérezzék a napon, emellett hátha megkedveli valaki. Nyugodt természetű, kedélyes öreg, nagy szemekkel. Súlyos hátrányban van amiatt, hogy fel van tüntetve az oltási könyvén, megfigyeléses volt. Szerintem valami baleset, illetve bántalmazás miatt alakult ilyen szerencsétlenül a sorsa.

170K

170K, Pamacs. 5 éves, ivartalanított szuka, keverék, rajzos. Leadás oka: telepőr kutya volt, a telephely persze megszűnt, a kutya teherré vált. Nemes lelkű, nyugodt állat, ráadásul ivartalanított is. Rosszat nem lehet rá mondani, minden kedvességet meghálálna, sőt! Volt egy társa, akit azóta örökbefogadtak, ezért Pamacs nem érzi jól magát egyedül.

III52

96K, Berci. 7 éves, rajzos, keverék kan kutya. Bercit egy idősebb úr hozta el hozzánk, indoka zavaros volt. Az oldalán egy tenyérnyi méretű, kötőszövetes eredetű daganatot találtunk, amikor átvettük a kutyát. Megműtöttük, áttétet is kerestünk, negatív. Jól van, a hátsó betegszobából kivittük a levegőre. Szerencsére, mert nagyon hangos volt, nehezen tűrte a sötétséget és a bezártságot, az orrát állandóan a rácsnak nyomta, ennek jelét a képen is látni.