Holnap nagy esemény lesz az Illatos úton. Örökbefogadó napot tartunk, s mint mindig, most is a fő cél, hogy minél több állat jusson szép otthonba, szerető gazdához. Kevesen vagytok, akik belelátnak a telep mindennapjaiba, higgyétek el, hatalmas munkát jelent az év 365 napjában az árváink boldogságáért küzdeni. Legtöbbször sikerül is. Legtöbbször. Nagyon reméljük, a holnapi nap is a vidámságról, gondozóink részéről a halk és visszafogott, de lelkes ujjongásról fog szólni, sikertörténetekkel tarkítva, a keserű könnyeket pedig felváltja az örömé.

Az örömkönny sokkal jobban csillog, megfigyeltétek már?

Legtöbbször valóban sikerül mindent megtennünk, hogy pórul járt négylábúink oda kerüljenek, ahol életük elnyeri méltó értelmét. De nem mindig. Sajnos mostanában nagyon sok kutya esetében voltunk kénytelenek kudarcot vallani. Szépek ők is, csodásak! Igen ám, de az ismeretlen, régmúltba vesző életük rajtuk hagyta nyomát, lelküket felszántotta a keserűség, amely ellen természetesen védekeznek. Ezek a kutyák megpróbálják saját vérző szívüket begyógyítani, de ez nem egyszerű dolog. Bezárkóznak, a világ ellen fordulnak, a szélbe kiáltják bánatukat, ránk öntik haragjukat.  Nem mi bántottuk őket, ezt ők is tudják jól, de csak mi állunk meg előttük.

Mert senki más nem teszi meg. Sokuk hosszú hónapok óta raboskodik, nincs ki erőt öntsön beléjük. Amikor M. vagy Józsi bácsi gyengéd karokkal átöleli nyakukat, egy pillanatra behunyják szemüket, mert jólesik nekik, de érzik, hogy a gondozók nem lesznek a gazdáik. Ők pedig csak ezért élnek, a gazdáért, akit szerethetnek. A kutyák azért haragszanak, mert szeretni akarnak.

Képeim mellett Viktor szavait tárom elétek, mert ő szívből jellemzi az idei év első esélytelen listájának szereplőit. Tollát sok hónap küzdelme vezeti, minden nap benne van, ami alatt értük küzdött.

Olvassátok jó szívvel, és arra kérlek, segítsetek nekik gazdát találni! Az állatok adatait a kennelszámra kattintva érhetitek el, sok esetben meg fogtok lepődni, mióta vannak nálunk.

III/4

_AAA3945

Ő most talán a “legvadabb” kutyánk. Kihoztam már sétálni, ha folyamatosan nyugtatgatod, akkor azért sétál, de rettentően fél, és ezért morog, kapkod, harapdál. A pórázt még rá lehet pár perc alatt tenni, de már levenni magáról nem engedi. Remélem ez „csak” a kezdeti stressz, de a hajlott kora miatt nem nagyon hiszem. De amíg élünk, remélünk…

III/7

_AAA3948

Ő teljesen aranyos kutyus, nem kutyázik (volt együtt kutyával), és pórázon is jön, de van egy nagy „hibája”. Rettentő vadnak néz ki. Ugat, lábát nyújtogatja, folyamatosan mászik rácson belül, de ez csak a látszat, kint olyan, mint a kezes bárány. Ez a viselkedése természetesen csak az erős stressz miatt van.

III/9

_AAA3954

Az egyik legjobban “kutyázó” kutyánk ő. Rettentő módon haragszik fajtársaira, már a látványuk is irritálja. Pórázon viszont remekül vezethető, szeretetéhes, az érintésért hálás kutyus. Sajnos a fajtára jellemző ideggyengeség nemsokára felőrli.

III/22

_AAA3958

Szintén nagyon ellenséges fajtársaival szemben, rettentő módon haragszik rájuk. Pórázon viszont remekül vezethető, de nagyon stresszes kutyus. Fajtajellegéből adódóan ő is rosszabbul viseli a stresszt, mint az átlag.

III/25

_AAA3962

A XVIII. kerületből érkezett november 18-án, 3 éves, kan kutyus. Pórázon vezethető, fajtársaival nem nagyon kommunikál, kicsit stresszes, pulira jellemző viselkedésű, a tűt nagyon rosszul bíró kutya ő. A kozmetikus után teljesen élénk lett, felszabadult.

92K

_AAA3964

A X. kerületből érkezett hozzánk, pórázon jön, de sajnos fajtársaival nem jó a kapcsolata. Az itt eltöltött 7 hónap szerencsére nem nagyon hagyott nyomot rajta, kertes házba kiváló házőrző lenne!

95K

_AAA3975

Harapás miatt került be hozzánk, pórázon vezethető. Igazi öreguras a viselkedése, egy igazi pulira jellemző temperamentummal.

97K

_AAA3979

Talán az egyik legstresszesebb kutyánk. Pórázon vezethető, de más kutyákkal való kapcsolata nagyon rossz. Sajnos csak olyan kennelben tudjuk tartani, ahol nem lát kutyát…

95B

_AAA3980

Szeptember 25-én szökött meg gazdájától, akit azonnal értesítettünk, de az ellátás költségeit soknak tartotta, így lemondott kutyájáról. 6 éves, szuka kutyus, Alexa névre hallgat, pórázon vezethető, fajtársaival teljesen jó a kapcsolata, viselkedése teljesen normális.

114B

_AAA3988

A “gazdája” többszöri személyes értesítésünk ellenére sem jött érte. Ez sajnos látható is a kutya viselkedésén, csipked, morog, teljesen depressziós. Egy nyugodt környezetre és sok türelemre volna szüksége, hogy újra bízni tudjon az emberekben.

118K

_AAA3992

A gazdája a kutyus bekerülése után 2 nappal jött érte. Mikor mondtuk, hogy a tartásdíja 1.800 Ft, felháborodott és itt hagyta nálunk. Rettentően aranyos, öregedő kutyus. Pórázon jön, de nem igen bírja a fajtársait. Nem annyira vadorzó, de azért kutyázik. A testén egyre több szemölcs jelenik meg, de az orvosok szerint ez a korral jár.

122Ka

_AAA3995

Kora ellenére egy igazi “jófej”. Bújós, nem kutyázó, pórázon vezethető kutya.

122Kb

_AAA4013

Őt gazdája leadta, mivel megszűnt a telephely, melyet évekig őrzött. Nagyon normális, játékos, nem kutyázó, pórázon vezethető kutyus. Érdekessége a kissé oldalról lapított koponya. (Megj.: egy speciális, a rágóizmok sorvadását okozó autoimmun betegség, neve myositis eosinophilica, amely szájzárral járhat, ám betegünk tünetmentes. – a szerk.)

136K

_AAA4033

Gazdái altatni hozták hozzánk, mivel megharapta őket. Megmentettük, a Telep képességeihez mérten rehabilitáltuk, de persze messze nincs még “kész”, bár gyönyörű eredményeket értünk el. Egy szerető, megértő, türelmes és hozzáértő személynek, ill. alapítványnak tökéletes volna. Etetőtáljára rettentő irigy! (Morzsiról már írtam ITT)

139K

_AAA4046

Ő is úgy került be hozzánk, mint embert harapott kutya. Eleinte jó nagy volt a hangja, be nem állt a szája. Mára teljesen aranyos, normális kutyus. Pórázon jön, de kicsit kutyázik, domináns viselkedésű.

140K

_AAA4053

Sajnos ő is egyre nehezebb viseli a stressz okozta hatásokat. Csipkelődik kicsit, pórázon vezethető, de fajtársait nem nagyon bírja. Bolhaekcémával érkezett, melyet kezeltünk, de még folyamatos a “korpázódás”. Szemgyulladásra hajlamos, fejtartása valószínűleg egy régi fülgyulladás miatt kissé ferde.

151K

_AAA4055

A kennelneurózis minden jellemzője megfigyelhető nála. Pórázon vezethető, nem kutyázó, teljesen normális viselkedésű kutya, de a bezártságot és a stresszt nagyon-nagyon rosszul viseli. Sétáltatás közben is egyfolytában körbe-körbe fut az ember előtt.

154K

_AAA4068

Iszonyú túlsúllyal érkezett, de már alakul. Pórázon vezethető, fajtársaival jó a kapcsolata, bár kissé dominál, főleg etetésnél. Egy igazi elkényeztetett öleb ő a maga 50 kilójával…

158K

_AAA4075

Szobatiszta, lakásban tartott kutya. Megharapta a gazdáját, ezért adták le. Iszonyatosan szeret sétálni, meg van őrülve érte. Viszont egyedül, pl. a rehab helyen nem szeret lenni illetve teljesen közönyösen viselkedik. Rettentően szereti az embert, de csak azt, akit elfogad, és fel tud nézni rá! Csak hozzáértőnek ajánlott, mivel kétszer harapott már.