A 141B jelenlegi lakója egy átlagos, jellegtelen és a sötétben megbúvó kutya. Semmi különöset nem lehet róla mondani, 5 éves kan, fekete-cser színű, keverék, előélete ismeretlen és befogással került hozzánk. Igaz ugyan, hogy még csak két napja lenne elvihető, de azalatt a két hét alatt, míg kennelében kuksolt, soha senki nem kérdezte meg, ki ez, mi ez, és soha senki nem állt meg előtte. Igazából olyan, mintha nem is létezne. Ő sem tesz meg túl sok mindent azért, hogy észrevegyék, hangját egyszer sem hallottam, sokszor a helyén fekszik, a rácsnak hátat fordítva. Nagyon félénk.

Már bekerülésekor feltűnt, hogy mindkét szemén, az íriszén félhold alakú, hófehér homály éktelenkedik. A kutyát megvizsgáltuk, kiderült, hogy a szaruhártyáin fekély alakult ki. Hogy miért mindkét szemén és hogyan alakult ki, nem tudjuk. Elkezdtük kezelni, napi szinten kenegettük a szemét az erre való szemkenőccsel. Két héten át való kezelés után állapota nemhogy javult volna, de úgy tűnik, romlott is. Egyéb kezelési módot nem választhattunk, mert bár van szemcseppünk, de azt tilos ilyen esetekben használni. Egyéb lehetőségünk nincs itt a telepen az állat kezelésére. Félünk, ha ez a “vándorló fekély” továbbterjed, mindkét szemére és totálisan megvakul. Persze, a baj sosem jár egyedül, a minap fejoldaltartást tapasztaltunk nála, amely vizsgálataink alapján kezdődő középfül-gyulladás jele. Így a fülét mossuk, hogy legalább ez a betegség ne kínozza, de a szeme kezelésével leálltunk.

Plútó, és ezt most komolyan állítom, most a száz-valahány kutya közül a legeslegkedvesebb. Senki észre nem venné, hogy létezik, de csak míg ki nem veszik a helyéről. Onnantól viszont arc, kéz és nyak nem marad szárazon. Imádja az embereket, és minden követ megmozgat azért, hogy ezt tudassa is a hozzá legközelebb álló személlyel. Mindenkit, mindenáron össze akar nyálazni. Nem tudni, most mennyire lát, de belenéz az ember szemébe, és lelkesen vigyorog. Lehet, hogy külseje jellegtelen, de a kutya szíve hatalmas, majd szétrobban a szeretetvágytól és -éhségtől. Nem lehet lefogni és kezelni anélkül, hogy ne mosolyognánk közben.

Plútó elindult a teljes vakság felé vezető úton. Mivel szembetegsége bonyolult, ezért rendes, szakértő szemészeti vizsgálatra és ellátásra lenne szüksége, erre a mi felszereltségünk enyhén szólva is elégtelen. Így, sajnos vele megint olyan esetbe futottunk bele, amelynél a sikeres gyógykezeléshez korlátokba ütköztünk.

Ezen kívül, ez az eset is azt mutatja, hogy érdemes minden kennelnél megállni, leguggolni a kutya elé és figyelni egy kicsit. Sokkal több mindent meg lehet így tudni az adott állatról, mintha csak elsétálnánk mellette.