Beállított egy férfi az Illatos úti ebtelepre, pórázon hozta tricolor skót juhász kutyáját. A pórázt belenyomta egy gondozónk kezébe, aztán se szó, se beszéd, elviharzott. Szomorúan vettük tudomásul, ez a kutya ennyit érdemelt gazdájától. Mivel nagyon szótlan, bágyadt, egykedvű volt és mozogni sem akart, megvizsgáltuk. Amit láttunk, azon meglepődtünk. Pontosabban szólva, az elhanyagoltság különböző mértékén már a szemünk se rebben (az enyém még igen!), de hogy mindez egy szép, fajtatiszta skót juhásszal történjen meg, az csak elvétve fordul elő.

Legyen Lassie. Tóbiás, Öregúr, Ördögfióka, Zombi uraság, és társaik mind általunk kitalált nevek, szerepük csupán annyi, hogy tudjuk, a több, mint száz kutya közül melyikről beszélünk éppen, egyúttal adjunk nekik egy kicsit több személyiséget, mint a III/53, 141K, 72B. Megérdemlik. (A mostani 72B az Őzike, gyönyörű és rettentő kedves kutya!)

Lassie egy szép termetű és fajtájához méltóan elegáns mozgású szuka. Szemhéjain növedékek vannak, elcsúfítják a kutya küllemét, de egy egyszerű plasztikai beavatkozással eltávolíthatók. Nem foglalkoztunk ezzel, ugyanis fontosabb teendőink voltak: a kutya hátsó fele úszott valamilyen folyadékban, vagy váladékban. Nem volt az sem víz, se sár, a vizeletet és hasmenéses bélsarat is kizárhattuk. Beigazolódott sejtésünk, egyben a legrosszabb eshetőség, hogy mindez a vaginájából ered és komoly problémát jelezhet. Ultrahang.

Amikor láttuk Lassie ultrahangos felvételét, akkor jöttünk rá arra, hogy lelketlen gazdája tudatlanul ugyan, de azzal, hogy behozta hozzánk, megmentette kutyája életét. Lassie-nek pyometrája van, amely egy speciális méhgyulladás, kivétel nélkül súlyos, életet veszélyeztető állapot. A kutya szerencséje az, hogy a méhváladék a külvilágra ürült, ha nem így történt volna, nagy valószínűséggel már nem élne. Az állatot kicsit “feltupíroztuk”, infúziókat adtunk neki, felkészítettük a műtétre, amelyet ezt követően azonnal el is végeztünk. Eltávolítottuk a méhét, petefészkét, majd pihenni hagytuk. Holnap reggel első dolgunk a kutya ellenőrzése lesz.

Ha a kedves olvasók tudni szeretnék, Lassie mennyire elhanyagolt pára, nézzék a képeket, kommentár…, nos, az nem szükséges:

A bejegyzés témáját felhasználva hadd mondjam el, ez a betegség egy újabb indok arra a sok egyéb mellett, hogy ivartalanítsuk kedvencünket. Ugyanis az effajta méhgyulladás főleg hormonális alapon kezdődik, az egész folyamatot a párzás nélküli tüzelések nagyobb eséllyel indíthatják be. Késlekedés esetén könnyen a szuka halálát okozhatja.

Lassie-nek 10 napig gallér lesz a nyakán és lábadozásra van szüksége. Miután felépül, gondos és szakértő fogászati, szájsebészeti ellátást igényel, a szemén lévő növedékeket el kell távolítani. Ha a kutya teljesen rendbe jön, új gazdája egy nyugodt természetű, megfontolt és csodaszép kutyát kap, akivel lehet villogni.

Lassie linkje

  • Új hír: Lassie a Lelenc Kutyamentő Egyesület jóvoltából a mai nap (ápr. 26.) délelőttjén, bekerülése és az életmentő műtét után szinte azonnal kikerült az Illatos úti Ebtelepről. További ellátásáról és a szükséges orvosi kezelések elvégzéséről az egyesület gondoskodik, amit ezúton is szeretnénk megköszönni!